En kort bok om Baldersnäs park

20 kr

Inkl. moms
Artikelnummer: D20014

Produktbeskrivning


En kort guide om Baldersnäs park som ligger runt den vackra herrgården på en halvö i Laxsjön cirka tre kilometer från översta slussen i Dals Långed. Parken anlades på 1800-talet efter engelsk förlaga och med lite fantasi blir promenaden runt halvön en tidsresa. Kartan i boken visar var Turkiska paviljongen och damernas badhus låg och leder besökaren till Världens ände, vid halvöns yttersta spets.

Carl Fredrik Wærn den äldre kom från Dalsland och köpte Baldersnäs herrgård av en släkting på 1820-talet. Redan som 18-åring hade han fått ta ansvar för Billingsfors bruk och utvecklade vid sidan av bruksdriften ett stort intresse för att jordbruks- och trädgårdsskötsel. Under en resa till England gjorde de engelska parkanläggningarna stort intryck på honom. Han började anlägga en engelsk park på halvön fylld av romantik, mystiska grottor och reste en sten till minne av en resa i norra Sverige på halvöns spets, vid Världens ände.  

Carl Fredrik Wærn dog på sitt Baldersnäs 1858. Då hade hans hustru Elisabeth fött femton barn, varav bara fem levde till vuxen ålder. Efter hans död övertog systersonen Carl Fredrik Wærn den yngre herrgården. Carl Fredrik Wærn hade planterat 250 olika slags arter av träd och buskar i sin park. I parken anlades också otäcka grottor, romantiska små öar och broar. Ett lusthus och ett torn av sten byggdes i den dåvarande parkens sydligaste del. I klippan vid sidan av tornet finns en hemlig plats där det är inhugget Quitatis sacrum, vilket betyder Helgad åt vila. Idag är tornet privatägt men man kan se det på avstånd.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.